Frågor och svar

Anslutning

Finns det någon preliminär tidsplan för när allt har blivit anslutet och klart?

Svar:
2015:
Okt-Dec Avtalshantering
Nov-Jan Markavtal

2016:
Feb-Jul Entreprenad
Aug-Sep Blåsning
Sep-Dec Ljussättning

Finns det någon siffra hur mycket det skulle kosta att ansluta sig senare?

Svar:
Nej tyvärr har vi inga priser på detta i dags läget. Det är en komplicerad uträkning tex beror det på hur fiber nätet är konstruerat, hur lång du har till närmsta kopplings box, hur långt det behövs gräva, är det bara du eller fler som vill ha, framkörnings avgift för arbetare/grävmaskin, material mm mm

Kan jag ha trygghetslarm via fiber?

Svar:
Det går att ha trygghetslarm via fiber men tyvärr beror det på exakt vilket larm man har och det beror på vad kommunen har skickat ut för larm (det är oftast kommunen som står för larmen eftersom det är de som ansvarar för de äldre i samhället). Man måste själv stämma av med kommunen om det trygghetslarm man har fungerar över fiber.

Avtal

Är det gamla avtalet verkligen makulerat?

Svar:
Ja det är makulerat, vill du/ni ha en bekräftelse på detta får ni kontakta Bua-Fiber via mail info@bua-fiber.se så skickas en bekräftelse ut till din hem adress.

Eftersom grävningen upp till 45m ingick enligt de gamla “allmänna villkoren” kan man förmoda att det är den skrivning de normalt har (standardavtal), så kan man fråga sig varför de gör avsteg från det i detta avtal?

Svar:
Detta avtal var menat för tex Mölnlycke där husen ligger mycket tätare än vad det gör hos oss, vilket blir att detta kan ingå för ungefär samma pengar som vi ska betala nu.
Hade vi förhandlat fram dessa 45m på varje enskild tomt hade priset legat en bra över 20000:- Daniel hade hade inte super koll på den juridiska biten i avtalet och trodde det räckte med att ändra under kryssrutan, där det stod grävning på egen tomt gör fastighetsägaren.

I stadgarna står det att vi ska betala insats till föreningen, men nu ska den betalas till Ip-Only?

Svar:
Från början var det att föreningen skulle sköta allt.
Nu har vi fått ett helhets koncept för 18900:-
Den insats som har betalats in (100kr) kommer det att beslutas om inom en snar framtid vad den ska användas till!

Jag är medlem i föreningen men min sambo fick avtalet?

Svar:
Avtalet har skickats ut till hushåll med hjälp av beställda adresser. Så om detta är slumpen vet vi inte riktigt. Antingen skriver personen som har fått avtalet eller så skriver den andra personen som är med i föreningen på.

Jag sitter fast i ett avtal idag med annan leverantör, hur gör man då?

Svar:
Vanligtvis så är det 3 månaders uppsägning på löpande avtal. Ni kan välja att säga upp ert nuvarande avtal när ni fått leveranstid på fiberinstallationen. Eller så säger ni upp det när fibern är installerad. Eftersom det inte är något tvång att beställa en tjänst, så kan ni välja att teckna en tjänst så fort det tidigare avtalet är avslutat. Men tänk på att avsluta så fort som möjligt för det finns en besparing att göra, samt leverans av en bättre tjänst.

När nu avtalet skrivits om, har det datumet förändrats?

Svar:
Svar: 30/11 var satt som datum (nytt datum är 16/12). Är mer en psykologisk sak med ett datum. Finns det inget datum så blir i större utsträckning inte undertecknat. Sen har vi ju en tidsplan, efter avtalen ska markägare kontaktas då måste vi veta vilka som ska ha fiber för att ta fram dessa.

När ska jag betala till Ip-Only

Betalning av fiber görs när allt är klart, alltså när det är inkopplat och klart att användas. Ip-Only erbjuder faktura 30 dagar och en avbetalning.

Varför var datumet 30/11 satt som sista dag?

Svar:
30/11 var satt som datum (nytt datum är 16/12). Är mer en psykologisk sak med ett datum.
Finns det inget datum så blir i större utsträckning inte undertecknat. Sen har vi ju en tidsplan, efter avtalen ska markägare kontaktas då måste vi veta vilka som ska ha fiber för att ta fram dessa.

Egen Tomt

De som inte har tid eller ork att gräva själva på sin tomt, hur kan det organiseras, och till vilken kostnad?

Svar:
I dagsläget det fastighetsägaren som får lösa detta, förening ska titta på om vi kan förmedla någon slags grävning.

Dra in fibern i huset är ju inget vi har kunskaper om, hur löser vi detta?

Svar:
Själva installationen in i huset ska byNet / ip-only göra.

Kan jag påverka var på tomten det grävs?

Svar:
Ja, men det rekommenderas den kortast möjliga väg och att undvika ”hårda” ytor såsom exempelvis asfalt och plattläggningar.

Min tomt består mest av berg och sprängsten och ett litet ytskikt av jord. På vilket djup skall ledningarna grävas ner.

Svar:
Det finns skydds slang som man kan klamra fast på berg om man stöter på detta innan man når önskat djup.
Runt 20-30cm brukar vara ett rimligt djup.
Slangen behöver inte ligga frostfritt.
Detaljerad info kommer senare via mail och hemsida.

Vad händer om jag gräver av ledningen på min tomt?

Svar:
Blir den oturligt nog avgrävd så är det samma som med en elkabel, det är den som orsakar brottet som får stå för detta. Vanligtvis täcker hemförsäkringen kostnaden.

Vi ska själva gräva fiber fram till vårt hus och undrar vi hur man skall gå tillväga då? Vi själva har ju ingen kunskap och möjlighet att göra det själva. Finns det något företag som ni kontaktat som kan vara behjälpliga med detta?

Svar:
Mer info om hur det ska grävas kommer lite senare i projektet. Föreningen ska försöka kontakta gräv företag som kan hjälpa medlemmar som tex inte orkar / vill gräva själva.

Entreprenad

Var har ni tänkt lägga fiber kabeln, på min sida väg?

Svar:
Detta vet vi inte i dagsläget. När alla anslutnings avtal är inskickade kan by-Net / Ip-Only börja planera hur fibern ska dras.

Internet

Hur kan man behålla en leverantörs e-postadress (t.ex Telia eller Comhem) om man vill välja en ny leverantör i ert nät?

Svar:
Vissa operatörer erbjuder sina kunder att ha möjlighet att behålla sin e-postadress för en månadsavgift, även om man byter leverantör. Annars kan man enkelt registrera en ny e-postadress via G-mail, Hotmail eller liknande, eller beställa en egen domän, t.ex. förnamn@efternamn.se.

Kan ni dra fler uttag inne i min fastighet?

Svar:
Det ingår ingen dragning inomhus eftersom olika husägare vill ha det väldigt olika.
Önskas fler uttag kan en vanlig elektriker kontaktas.

Vad behövs för att Internet ska fungera?

Svar:
Allt som behövs är en datorsladd mellan fibermottagaren och en dator. Trådlös router ingår vid köp av internet tjänst. Alternativt kan man själv dra nätverkssladdar till de rum där man vill ha Internet.

Vad händer vid ett strömavbrott?

Svar:
Blir det strömavbrott i er fastighet och ni inte har reservkraft (batteribackup) till fibermottagaren och er utrustning så kommer tjänsten att sluta fungera